Dag mama's en papa's 

Vandaag hadden wij een vrij drukke dag, in het teken van de Eerste Wereldoorlog. 

Weet je nog dat we het boek over Céline lazen (6e leerjaar) en daar in groep een verwerking van maakten? Wel, wij hebben toen deze uitstap gewonnen. Een hele dag, samen met een gids en een bus op pad door Ieper en Nieuwpoort. We bezochten de Ganzepoort en het monument van Albert I en kregen uitleg over de Eerste Wereldoorlog. De gidsen waren ervaren mannen die alles op een heel boeiende manier konden vertellen. 

Even macaroni komen smullen in het Bivakhuis en we waren weer klaar om op pad te gaan. 

We trokken  naar de IJzertoren waar we helemaal bovenaan begonnen aan onze tocht naar beneden, met op elke verdieping een ingericht stuk met uitleg en objecten van vroeger. Zo konden we de 'Groote Oorlog' zelf een beetje aanvoelen. Wat moet dat vreselijk zijn geweest. Heel mooi waren de standbeelden van kinderen met een rugzak op de velden naast de IJzertoren. Want uiteindelijk zijn de kinderen de grote slachtoffers van oorlogen. Het zijn er momenteel 70 en staan symbool voor elke oorlog die er vandaag de dag woedt. We bezochten ook graven van gesneuvelde soldaten en bezochten de kleibeeldjes in Palingbeek. Die staan symbool voor de 600 000 slachtoffers die gevallen zijn in WO I. De vorm van het beeldje is een zittende mens die de armen rond de opgetrokken benen slaat, het hoofd naar beneden, denkend en bezinnend. Kwetsbaar, maar tegelijk ook sterk, want zijn ruggengraat geeft ook stabiliteit en kracht. Dat is de boodschap die kunstenaar Koen Vanmechelen ons wil geven: niet alleen de oorlog herdenken, maar ook onthouden dat de mens zijn rug kan rechten en de wereld beter kan maken. 

Onze picknick aten we op in het zonnetje die er toch nog doorkwam en we konden even ravotten. We sloten deze leerrijke dag af met het bezoek aan de Last Post in Ieper. We mochten op de eerste rij zitten! Nu gaan we douchen en slapen want het is al laat. Wist je dat juf Els (mevrouw de directeur) op bezoek is? 

Morgen weer een nieuwe dag! 

Slaapwel.... 

Klik hier voor meer foto's!

Zeeklassen